Gumiszőnyegek, egy tartozék az autóba, ami mindent megváltoztat

Manapság a gumiszőnyegek minden autó nélkülözhetetlen részévé váltak. Attól függően, hogy milyen anyagból gyártották őket, általában két típusból választhatunk. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, de a legtöbb ember úgy dönt, hogy a gumiból késültet rakja autójába.

A gumiszőnyegek könnyen tisztíthatóak, és szinte minden járműben megtalálhatóak. Új autó vásárlásakkor már gyakran eleve a tartozékok között van. Némely autókereskedő cég úgy reklámozza magát, hogy a szőnyeget ajándékba adják, így a vevő megtakaríthatja egy új autószőnyeg összegét. Ennek ellenére sok új autótulajdonos sajátot vásárol igényei szerint. Habár van gumi és textil szőnyeg is, a vevő általában a gumit választják, mert ennek számos előnye van a textilszőnyegekhez képest.

gumeni-tepisi

A szőnyegek előállításához használt anyagok és azok előnyei

A gumiszőnyeg miatt tiszta marad a lábrész és egy szép kiegészítője autójának. Felfogja a szennyeződést és a piszkot, amikor beül a járműbe és később is nagyon könnyű tisztítani. Ezért is választja több ember a textilszőnyeggel szemben.

Az elsődleges ok, amiért több ember választja a gumiszőnyeget, az az egyszerű karbantartás. Sokkal egyszerűbb a tisztítása, mint a textilé: elég egyszerűen lemosni. Vízállóak, ezért nem okoz kárt neki a szivárgás. Ha alaposabban is meg akarjuk tisztítani, sampon és víz kombinációjára lesz szükségünk. Egy erős vízsugár még azt a koszt is lemossa róla, ami ráragadt.

Továbbá, a szőnyegek olyan gumiból készülnek, ami ellenál minden időjárási viszonynak. Ez azt jelenti, hogy nem tesz neki rosszat a nagyon alacsony vagy magas hőmérséklet a járműben. Az ilyen típusú szőnyegek gyártásánál nem használnak semmilyen anyagot, ami veszélyt jelentene az autóra vagy az autóban ülőkre.

A matrac elhelyezése nagyon egyszerű. A legtöbb járműben elegendő egyszerűen csak a megfelelő helyre igazítani. Egyes szőnyegek alja csúszásgátló felületként is funkcionál. Némely autóban a gumiszőnyeg helyén hurkok vannak, amikhez hozzá lehet fűzni, vagy kúpok, amik megtartják a matracot, így az nem fog csúszkálni. Függetlenül attól, hogy az Ön járművében vannak ilyen tartozékok, a szőnyeg nem fog csúszkálni a lába alatt, mert mindkét változat alján csúszásgátló van, így Ön és az utasok is biztonságban lesznek.

Árkategóriák

A gumiszőnyegek különböző árfekvésekben kaphatóak, amik főleg a szintetikus gumi minőségétől függenek. A legdrágább változatok a legjobb minőségű gumiból készültek, ezek nagyon rugalmasok és sok használat után sem deformálódnak. Ezek a gumik nem szagosodnak a nyári hónapokban sem, amikor pedig a hőmérséklet nagyon magas is lehet. A rosszabb minőségű gumik szaga nagyon erős lehet a melegben. Ezek a hideg hónapokban akár meg is repedhetnek a hideg időnek köszönhetően. Ha a jobb minőségű szőnyeget választja, elkerülheti annak gyakori cseréjét. A szőnyeggel nem rendelkező autók sokkal hajlamosabbak a korrózióra, a jó minőségű gumik csökkentik ennek a lehetőségnek az esélyét.

Gumiszőnyegek a piacon manapság

A gumiszőnyegek sok szaküzletben megtalálhatóak, de akár benzinkutakon is hozzájuk lehet jutni. Lehetőség van szabványos és egyéni szabás beszerzésére is, habár utóbbi okkal drágább.

Egy szabványos szőnyeget bármilyen járműbe lehet helyezni, bár néha a méret és az illeszkedés sem tökéletes. Ez ahhoz is vezethet, hogy a szőnyeg ráhajlik a gázpedálra, ami nagyon veszélyes lehet, vagy a helyhiány miatt egy kis csavar is keletkezhet rajta. Ha biztos akar lenni abban, hogy a gumiszőnyege tökéletlen illeszkedik az autójába, válassza az egyedieket. Ezeket autómárkák szerint gyártják, ezért biztos lehet benne, hogy illeni fog a járműhöz és az Ön igényeihez, valamint biztonságos lesz.

A gumiszőnyegek elsősorban 4 darabos készletekben kaphatóak. A szettben egy-egy szőnyeg jut a sofőr és az első utasülés lábrészéhez, a maradék két szőnyeg pedig hátulra kerül. Néhányhoz gumidugók is járnak, amikkel rögzíthetőek, ha van erre hely az autóban. Általában fekete színűek és könnyen beférnek a járműbe.

Ha jó minőségű gumiszőnyeget keres az autójába, vegye fontolóra egy egyedi darab vásárlását, ami biztonságos is. Biztos lehet benne, hogy ez kiváló darab lesz és tökéletesen illeszkedni fog az autóhoz. Habár többe kerülnek, mint a hagyományos szőnyegek, fenntarthatóságuk és minőségük miatt megéri ezeket vásárolni.

Olvassa el az autó tetőcsomagtartók cikkét.